Harmónia-Egység Stúdió

A HÉT GONDOLATA:

"Sose válj víztározóvá, mindig maradj folyó."

Osho

FAT akkreditációs szám: AL 1732 - Nyilvántartási (OKÉV) szám: 01-0531-06

A betegségek szimbolikája, avagy
hogyan olvassunk a betegségeinkből?Az érzések azok, amelyek egy-egy konfliktus helyzetben blokkolódnak bennünk. Hosszú-hosszú évek során felgyülemlett energetikai gátak betegségként jelennek meg bennünk, lehetőséget kínálva arra, hogy utunkat, amelyre születtünk, megtaláljuk.
A betegség egy lehetőség, hogy önmagunkat, saját életcélunkat éljük. Itt a földi életben, a kettősség világában egészség nélkül nincs betegség és betegség nélkül nincs egészség. Az Ego az, amelyik feledteti velünk eredetünket és képességeink tárházát.
A test, a lélek temploma. Az igaz énünkkel, isteni önvalónkkal, vagyis a lélekkel az érzések kötnek össze minket. Ez mélyen a tudattalanunk világába van beprogramozva. Tudatossági szintünk emelkedésével ezek a készségek és képességek feltárulhatnak előttünk, vagyis emlékezhetünk eredetünkre.
Az élet örök változás.


Minden pillanatban, minden változik. A következő pillanatban már nem azok vagyunk, akik az előző pillanatban voltunk. Ez a változás legszembetűnőbben a természetben figyelhető meg, az évszakok váltakozásában. Ha a változásnak ellenállunk, a változás akkor is megtörténik, csak testen belül. Ezt nevezzük betegségnek. Egy konfliktus helyzetet úgy akarunk megoldani, hogy kifelé mutogatunk, kívül akarjunk a változást, és mi nem vagyunk képesek arra, hogy ennek megfelelően mi is változzunk, az eredmény a harc lesz.
A változást mindig önmagunkon belül kell elkezdeni.


Ahol rendet kell tenni az nem más, mint a gondolatvilágunk, ami a helyzettől függően vagy pozitív, vagy negatív irányultságú. A gondolat megszokta, hogy jön, ezért harcolni fog, hogy életben maradjon. A gondolat energia és nem mindegy, hogy milyen töltéssel bír.
A szándék az, ami irányt ad a gondolatnak. Amilyen töltéssel működtetjük és áramoltatjuk ki magunkból, olyan töltéssel fog visszatérni hozzánk.
Amikor gondolkodunk, zömében a bal agyféltekénket használjuk. Ez az uralkodó agyféltekénk. Az alternatív félteke a jobb agyfélteke. Ez hiába küld állandó impulzust az uralkodó féltekének, az nem veszi az "adást".


A bal agyfélteke jelszava: "Minden, ami változás, tilos!".
Nem enged új alternatívákat az élethelyzetek megoldásához, a régi mintákat használja, amit a tudatalattiban elraktározott, mert azt hiszi róluk, hogy ha egyszer már használtuk, a jó volt, akkor most is annak kell lennie.
Ezek a régi minták okozzák az érzelmi blokkokat energetikai szinten, a testen belül. Hiszen a múltban használt menekülési reflex a jelen tudatosságával személyiségünkhöz nem illik. Az érzéseink, vagyis lelkünk hiába küld impulzusokat az érzéseken keresztül, az Ego mindezt felülírja.
Az Ego nem akar meghalni, hanem uralkodni akar.
A betegségek szimbolikájából csodálatosan tudunk olvasni az elraktározott fájdalmas érzelmekből. A betegség számunkra térkép az egészséghez.
Ha valaki a teljes gyógyulást akarja, akkor nem csak a hagyományos orvoslást választhatja, hanem a természetgyógyászat módszerek is segíthetnek neki.
A magyar nyelv a világon az egyik legszimbolikusabb nyelv. Csodálatosan beszél arról, ami lelkünk titka, csak oda kellene figyelnünk rá.


A másik ilyen szimbolikus nyelv a német és a szanszkrit.
A 21. század kora pontosan arról szól, hogy a tudatalattiban rögzült félelem mintákat, amit sok-sok életen át rögzítettünk, megértsük és elengedjük.
Abban a pillanatban, mikor megszületünk, "valami" mindig követ bennünket, mindig velünk van. Ez nem más, mint az árnyékunk, "árnyékos oldalunk", ami tele van a tudatalatti félelmekkel. De ez is mi, magunk vagyunk. Éjszaka, álmunkban ez az árnyék alakul át, elevenedik meg. Ilyenkor álmodunk rosszakat.
Csak egy "lámpást" kellene tartanunk, hogy felismerjük ezeket a félelmeket, de ez nagy bátorságot igényel!
Pedig a félelem, olyan, mint egy szappanbuborék, ha szembe nézel vele, kipukkad, eltűnik.


Mi a félelem?
Nem más, mint energia. Ha leblokkolódunk, leragadunk a félelembe, mozdíthatatlanná válunk, és csak hadakozunk. Minél jobban hadakozunk, egyre jobban lehúz bennünket. Ez olyan, mint a mocsár csapdája. Minél jobban kapálózol, annál mélyebbre süllyedsz. A félelem így hatványozza meg önmagát, s válik egy idő után fájdalommá. Fogságban tart minket, nem enged el bennünket többé. Belőlünk "táplálkozik", mi pedig adjuk neki az energiánkat, tudattalanul.


Mi a teendő?
Megtanulni "megfogni" a félelem gerjesztette energiát és ezt használni életcélunk eléréséhez.
Ez adhat új lendületet önbecsülésünknek, a bennünk rejlő mély hitnek, hogy mi képesek vagyunk mindent megvalósítani az életben.


Selye János az 1930-as években a montreali egyetemen tanulmányozta a stressz hatásmechanizmusát. Ő volt az, aki felállította a stressz elméletet és a stressz fokozatait.
Rájött arra, hogy stressz nélkül nincs élet.
Vagyis az impulzus nélküli élet = halál.
A stressz az élet hajtókereke. Ilyen impulzusok azok az élethelyzetek, amelyekkel naponta találkozunk, és megéljük, úgy ahogy éppen sikerül.
A mai kor emberének meg kell tanulnia szembenézni a félelmekkel.
Meg kell tanulnunk másképpen gondolkodni, hogy a betegségek mögé látva az igazi kiváló okokat megláthassuk.
Leghangsúlyosabb betegségek, mint pl. az allergia: fű-, fa- és virágpollen allergia, ez maga az élet, hiszen a megtermékenyítés egyik eleme. Poratka, piszok: aki erre allergiás, az, az élet sötét oldalára allergiás, vagyis a tudatalattiban rögzült félelmei működnek. Ha a másik pólust nézzük, aki a fertőtlenítőre és a mosószerekre allergiás az a tisztaságra allergiás.
A fémallergia egyik kiváltó oka lehet az, amikor a magzatburkot megrepesztik.
A macskaszőrre allergiás ember a szeretetre allergiás. Hiszen a macska az, az állat, amelyik hízeleg, bújik a gazdihoz, szeretteti magát.
Az első allergiánk, önmagunk védelmi vonalának az "elsorvasztása", ami nem más, mint a csecsemőmirigy működésének serdülőkortól való fokozatos csökkenése. Működésének a hatékonysága 40 év felett alig éri el az 50% -t.
Vagyis az ember önmaga ellenségévé válik.
A csecsemőmirigy az első védelmi vonalunk. Az immunrendszerünk erősítését szolgálja.
Az allergiás tünetek fokozódásával asztma alakulhat ki. Az asztma tüdőhöz kapcsolódik, ami szimbolikusan a szabadságunk. Megfulladunk, ha nem tudjuk önmagunkat szabadon kinyilvánítani egy élethelyzetben.
Ilyen fuldoklásban volt része a magyarságnak a 30-as évek derekán, amikor a tuberkolózis népbetegségként ütötte fel a fogát. Mi is történt a magyar néppel? Szétszakították, a hatalmak a nép szabadságát vették el. Ugyan ez történt az 50-es években is, uralkodtak és lebénították a népet.
A gyermekbénulás szinte járványként vonult végig az országon és a legkiszolgáltatottabbakat sújtotta, a gyerekeket.
A betegség legvégsőbb fázisa a "vastüdőbe" helyezés, a gépi lélegeztetés volt, hogy az életüket megmentsék.
Korunk egyik "népbetegsége" a rák.
A rákos beteg konok, kemény elsősorban önmagához. Mélységes haragját is elnyomja, nem mer szembe nézni vele. A rákos sejtek felfalják az egészséges sejteket, vagyis a harag az, ami a testet szétrágja.
Ahogy a harag eluralkodik az ember egész testén, úgy lesz áttétes a rák. Mindig ott kell vizsgálnunk a rákot, ahonnan elindul. Ez a gyökere a tudat alatt rögzült fájdalomnak.
Ha a nemi szerveknél, akkor szexualitását, nemiségét nem tudja megélni. Ha a csontrendszerben, akkor elvesztette az életben való tartását. A gyomor esetén régóta emésztetlenül tartogatta magában a fájdalmakat. A leukémia a vérrák, ekkor az életerejét adja fel, a vitalitását.
És még sorolhatnám a példákat és analógiákat.


Descartes gondolta a "Gondolkodom, tehát vagyok", a racionális elme jelszava. A mai kor Weöres Sándort idézve: a "Teljesség felé" tart.
A teljességben pedig benne van a jobb és a bal agyfélteke, vagyis a Jin és a Jang, de mondhatjuk úgyis, hogy a női és a férfi energia egyaránt.


Nincs alá- és fölérendeltség, mert Ösztönös, Individuális Lényünket, ami hosszú életek tapasztalásával és kreativitásával rendelkezik, szabadon akarja önmagát (ez a női energia) megvalósítani, saját erejével, tudásával és bölcsességével (ez a férfi energia), itt a kettősség világában a Földön.
Vagyis Descartes gondolata a 21. században, az új energiában, így változik:


"Érzek, Vagyok, tehát Gondolkodom".

Amennyiben felkeltettem érdeklődését, kérem hívjon fel: Bányai Edit 06 30 295 7727 vagy küldjön e-mailt: edit.banyai@esp90.hu